Zoeken
  • Ecomanus

OFF GRID adventures


OFF or ON grid? Het is een vraag die me al meerdere keren heeft beziggehouden. Vanuit te permacultuur wordt er in ieder geval de focus gelegd op decentrale systemen, meestal eerder kleinschalig. Eerder OFF GRID dus. Een groter systeem met verschillende decentrale en op zichzelf functionerende systemen lijkt me ook veel weerbaarder dan een centraal systeem. En dus start ik met elektriciteit. De zonneremork Aurora is vandaag aangesloten op de 2 yurts en gaat ons deze winter van elektriciteit voorzien. 2 jaar geleden is aurora gebouwd met het oog op een goed dansfeest. Ze moest 8 uur de installatie van Ecstatic Dance Belgium kunnen voorzien van stroom. Meer dan 8 uur is zeker niet nodig, na 3 uur Ecstatic Dance hangt je tong al op je (blote) voeten te bengelen en heb je een dweil of 2 volgezweet. De winter wordt de uitdagendste periode om te leven van onze 2 zonnepaneeltjes met de lage zon en de weinige zonuren. Er zitten wel 2 dikke batterijen van 230ah in dus we hebben wel wat reserve. Met de batterijmonitor kan ik af en toe opvolgen hoeveel we per dag verbruiken. En als het licht dan uitschakelt als de batterijen leeg zijn dan steken we een kaarske aan en maken het verder gezellig. Of heb ik al verteld dat we ook nog over kunnen schakelen op het gewone net? Wie weet gebruiken we Aurora in de toekomst wel als we ergens gaan bouwen want de droom blijft bestaan om een community op te starten in binnen- of buitenland. In tussentijd mag ze schoon staan schijnen op De Weegbree...


136 keer bekeken
  • White Facebook Icon

Ecomanus

Josse Horsten

Hoogstraat 64

2861 OLV-Waver

+32(0)499/24.76.90

info@ecomanus.be